Translate

”PERSONAJE” CELEBRE

AGENTUL SMITH: Personaj fictiv din Matrix, interpretat de actorul Hugo Weaging. Smith este un agent al A.I, programat să mențină ordinea în cadrul sistemului. El poate chiar să încalce regulile programului, (gravitatea și limitele corpului uman). Toți agenții sunt bărbați de rasă albă caucaziană, spre deosebire de locuitorii Sionului, membrii ai tuturor raselor.
ALI BABA. Una dintre poveștile șeherezadei din 1001 și una de nopți. Ali Baba surprinde căpetenia unei cete de bandiți cum deschidea peștera comorilor acumulate cu ”parola”..”Sesam deschide-te”.
ALIMANESCU Eugen. Comisar roman, șeful organizației "Fulger". A lichidat prin forță toate bandele românești care aparuseră in țara noastră după al doilea razboi mondial. Comisarii Eugen Alimănescu si Gheorghe Cambrea sunt modelele lui Sergiu Nicolaescu in creionarea personajului fictiv ”comisarul Moldovan”.
ANDRI POPA: Haiduc oltean care făcea parte din ceata lui Iancu Jianu. A primit din partea acestuia însărcinarea să elibereze fetele oltence, furate de akingii de la sud de Dunăre. Într-o incursiune fulger asupra Vidinului și Plevnei, Andri Popa  reușește să elibereze toate femeile furate de turci. El le aduce în țară și le căsătorește cu români gospodari.
ANGHEL ȘAPTECAI (Anghel Panait). Celebru haiduc oltean, spaima boierilor. Ulterior a devenit cârciumar si ”sa așezat la casa lui” căsătorindu-se cu o cârciumăriță bogată. Din nefericire de aici i sa și tras moartea. De gelozia, după ce Anghel își găsește o amantă tânără, soția îl otrăvește.
AHILE (ACHILLES): Erou grec (cunoscut din Iliada), care a participat la războiul troian. Era fiul zeiței Thetis și al muritorului Peleus. Atunci când s-a născut, Achilles a fost cufundat în întregime de către mama sa în apele Styxului, pentru a deveni invulnerabil. I-a rămas afară doar călcâiul de care îl țineai Thetis .
AL CAPONE (Alphonse Gabriel Capone):Personaj istoric. Gangster italo-american din Chicago în perioada prohibiției. Este autorul asa numitului masacru ”din noaptea sfântului Valentin”. A fost arestat si condamnat pentru neplata impozitelor
ARTHUR. Rege britanic semi-legendar, reprezentand deseori idealul cavaleresc atat în razboi cat si în pace.Mitul lui este strâns legat de spada magică Excalibur, Masa Rotundă, castelul Camelot, magul Merlin.
ASTERIX: Personaj de benzi desenate (René Goscinny) apărut în 1959. Membru al unui sat galez, care rezistă romanilor, datorită unei poțiuni magice. Asterix este însoțit de Obelix, grăsan care căzuse în oala de poțiune magică când era mic.
AXEL FOLEY: Personaj fictiv din seria Beverly Hills Cop. Polițist, interpretat de actorul Eddie Murphy. Inițial în acest rol a fost repartizat Sylvester Stallone.
BABA NOVAC. Personaj istoric. Haiduc sârb și căpitan în oastea lui Mihai Viteazul. A fost executat de nobilii maghiari în 1601.
BARBĂ ALBASTRĂ:  Inițial este o poveste franceză scrisă de Charles Perrault.Un rege prospăt căsătorit, oferă cheile tuturor camerelor casei tinerii sale soții, dar o roagă să nu folosească cheia de aur. Apoi pleacă într-o călătorie”. Surpriză, soția sa folosește cheia de aur și găsește în cameră cadavrul fostei soții a lui Barbă Albastră. Numele este folosit în criminologie, pentru a desemna bărbați care își ucid nevestele pentru a le moștenii.
BATMAN: Super erou justițiar. Personaj fictiv creat de artistul Bob Kane şi de scriitorul Bill Finger . Sub masca lui Batman se ascunde Bruce Wayne,  miliardar playboy, industriaş şi filantrop care declară război infractorilor.
BILLY THE KID: Celebru aventurier american din perioada Far-West
BLOODY MARY. Echivalentul feminin al lui Candyman, apare daca ii pronunti numele in oglinda.
BORGIA. (secolul VX) familie papală de origine aragoneză formată din PAPA CALIXTUS  III si PAPA ALEXANDRU VI si copiii săi , cei mai celebri LUCREZIA BORGIA si CESARE BORGIA

BUGS BUNNY; Personaj principal in sute de episoade, creatie Warner Borthers . Aparut in 1940, Bugs Bunny este un iepure, precum si numele lui ne spune, care roade neincetat la morcovi. Datorita inteligentei lui si abilitatilor sale a devenit personajul principal al desenelor animate Looney Tunes. 

BURAQ (Al-Buraq) : Cal mitologic (mai mic decât un catâr dar mai mare ca un măgar, având față umană) cu care profetul Mahomed a călătorit in Isra şi Mi'raj (călătorie inițiatică la Dumnezeu)

CANDYMAN: Personaj fictiv din  filmografia americană. Criminal sângeros cu un cârlig în loc de mână, apare instantaneu în spatele tău dacă îi spui numele de 5 ori într-o oglindă. Candyman a fost un sclav negru pe numele său real Daniel Robitaille. Între el si fata stăpânului său alb s-a infiripat o idilă. Pentru această dragoste interzisă, oamenii iau tăiat mâna dreaptă cu un fierăstrău ruginit, l-au acoperit cu miere si l-au aruncat intr-un stup. Candyman a jurat să se răzbune, el colindă lumea ca fantomă si apare in spatele celor care ii spun numele de 5 ori intr-o oglindă. 

CAPTAIN AMERICA: Personaj fictiv , super erou de benzi desenate creat in timpul celui de-al doilea război mondial de către desenatorii Joe Simon și Jack Kirby,  Captain America este Steve Rogers un tânăr cu abilități mentale si fizice slabe, voluntar în Operațiunea ”Renașterea”, operațiune gândită de savantul Abraham Erskine si destinată să creeze soldatul american perfect . 

Casanova
CASANOVA: Aventurier italian din secolul XVIII. Peripețiile sale sentimentale sunt descrise in cartea autobiografică: ”Memoires” („Povestea vieții mele).
CARMINE CROCCO: Celebru bandit calabrez de la jumătatea secolului XIX, a fost supranumit ”Napoleon al Tâlharilor”.Personajul său a inspirat mai multe filme, nuvele si melodii italiene.
CENUȘĂREASA (CINDERELLA). Personaj de basm popular, caracterizata prim mitul de opresiune, nedreptate, recompensă și triumf . Mitul Cenușăresei se regăsește in toate timpurile și în toate culturile, inclusiv in cea chineza, filipineza ori occidentală. Mamă rea, surori vitrege, zână, pantof, prinț.
CERBER: În mitologia greaca era cainele cu trei capete, pus sa apere imparatia mortilor. Fiindca nici un mort nu s-a  intors din împaratia mortilor se presupune ca Cerberul era un paznic neinduplecat.
El Comandante.
CHE GUEVARA: (Ernesto Rafael Guevara de la Serna) El Comandante. Revoluționar de stânga de origine argentiniană, ministru cubanez al finanțelor. Moare împușcat în Bolivia, unde încerca să dezlănțuiască o răscoală generală a populației sărace sud-americane.
CONAN BARBARUL: Personaj fictiv creat de scriitorul american  Robert E. Howard.
CLARICE STARLING. Personaj fictiv din romanele: Silence of The Lambs (în ecranizarea romanului, personajul este jucat de Jodie Foster) și Hanibbal, scrise de Thomas Harris. Clarice Starling este absolventă a Universității Virginia și student F.B.I, trimisă la un interviu cu dr Hannibal Lecter, un psihiatru genial, dar si un canibal și ucigaș în serie.
DAREDEVIL. Super-erou benzi desenate (Marvel Comics). Matt Murdock este orb (de la  o substanţă radioactivă). El este fiul lui John Murdock, boxer ucis de gangsteri, fiindca nu a vrut sa trișeze. Daredevil va lupta impotriva raufăcătorilor
DONALD DUCK personaj de desene animate creat în 1934 de Walt Disney.Donald este un rățoi alb antropomorf, poartă de obicei un costum de marinar. 
DON JUAN: Celebru personaj fictiv, prototip al libertinului afemeiat. Personajul din literatura populară medievală spaniolă a fost împrumutat de marii scriitori și compozitori: Molliere, Byron, Mozart, Bernard Shaw etc.
DRACULA:Personaj fictiv din opera scriitorului Bram Stoker, avand la baza legenda domnitorului muntean Vlad Tepes (Draculea-Fiul Dracului).
ELIOT NESS. Agent  al Biroului de Investigați, șeful formațiunii " The Untouchables”, celebră pentru activitatea împotriva crimei organizate din ani 30. Culmea, luptătorul din timpul prohibiției a devenit spre sfârșitul vieții alcoolic.
ELENA DIN TROIA: Fiica lui Zeus și a Ledei. Inițial soția lui Menelau. celebră pentru frumusețea sa, ea este dăruită prințului troian Paris de către zeița Afrodita. Fuga ei de la curtea regelui Menelau duce la izbucnirea războiului troian. În timpul războiului,  Paris moare, iar Elena se căsătorește cu unul dintre frații lui, Deiphobos.
ELIZABETHA DE BATHORY.Prințesă maghiară. Personaj autentic istoric medieval. pentru a-și prelungi tinerețea făcea baie în sânge proaspăt colectat prin uciderea tinerilor slujitoare.
”NUCKY” THOMSON: Enoh Malachi "Nucky" Thompson este un personaj fictiv din serialul de televiziune Boardwalk Empire creat de HBO. Personajul din care a fost inspirat a fost Lewis "Nucky" Johnson (1883-1968) afacerist si om politic extrem de puternic din Atlantic City, New Jersey. Puterea sa a atins apogeul in timpul prohibiţiei 1920-1930, când Nucky Johnson si-a extins afacerile in aproape toate domeniile legale si ilegale (prostitutie, cămătărie, trafic cu alcool, etc). Nucky Johmson locuia in propriul său hotel Ritz-Carlton Atlantic City aflat pe Boardwalk Street în Atlantic City, din această cauză era supranumit ”Tarul de la Ritz”. (In poză Nucky Johnson, Al Capone si Meyer Lansky)

FANTOMAS:Personaj fictiv creat de scriitorii francezi Marcel Allain, Souvestre Pierre. Fantomas era un criminal odios și un maestru al deghizării.
FAUST: personaj legendar din literatura medievală germană. potrivit acestor povestiri, Faust era un mare savant și profesor, respectat de comunitate, în ciuda acestui fapt, el este nemulțumit de viața lui și încheie un pact cu diavolul (pactul faustian)
Doctor Faust
, în schimbul sufletului său el primește cunoaştere nelimitată şi toate plăcerile lumeşti. Pactul dintre Faust și Mefhisto are fix 24 de ani, la sfârșitul acestui ciclu, diavolul va primi sufletul său.
FIBONACCI: Matematician italian medieval, care a introdus in Europa numerele hindu-arabe, este descoperitorul asa numitului "sir a lui Fibonacci" 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610 etc. Acest sir reprezinta "cheia" romanului Codul lui da Vinci scris de Dan Brown.
lt. FRANK DEBLIN: Echivalentul american al inspectorului Clouseau, personaj fictiv din seria Naked Gun, jucat de actorul american Leslie Nielsen. Frank Deblin se află sub autoritatea căpitanului Ed Hocken (George Kennedy) și are ca tovarăș de arme pe agentul Nordberg (O.J Simson).
FRANKENSTEIN: Personaj creat de scriitoarea bitanică Mary Shelley,
GILES DE REIS: Mareșal al Franței și apropiat al Ioanei de Arc. Ulterior a trecut la practicarea magiei negre. A fost unul din cei mai mari violatori de copii si ucigaşi din Europa; nu e clar dacă numărul morţilor datorate lui se ridică la cifra de 500 sau 800.
GOLIAT: Războinic filistian, celebru pentru confruntarea sa cu copilul David (viitorul rege al Israelului). Potrivit Bibliei Septuaginte, Goliat avea o înălțime de 9 picioare si jumătate adică 2,90 m. Biblia spune că David a luat o piatră de pe jos si a aruncat-o cu praștia în capul uriașiului, piatra intrând pur și simplu în craniul lui Goliat. Apoi israelitul a alergat până la corpul prăbușit a luat sabia din teaca acestuia și i-a tăiat capul.
GOGEA MITU: alias Gogu Ștefănescu. Boxer român din epoca interbelică, celebru pentru înălțimea sa 2.35m (după unele surse  2,42m)
HARPAGON: (sinonim pentru avar și zgârâie-brânză). Harpagon este un erou din piesa  ”Avarul” scrisă în 1688 de către dramaturgul francez Moliere.
HECTOR: Prinț troian. principalul aparator al cetatii asediate de ahei.
HERCULE: Cel mai cunoscut erou grec, fiul lui Zeus și al muritoarei Alcmena. Încă de la nașterea sa, a fost supus geloziei soției legitime a lui Zeus, Hera. Cele 12 munci ale lui Hercule 1. Uciderea leului din Nemeea.2.Hidra din Lerna.3.Prinderea mistrețului de pe muntele Erymanthus.4. Căpriorul cu coarne de aur a lui Artemis.5. Curățarea grajdurilor lui Augias.6. Distrugerea păsărilor stimfalide.7.Prinderea taurul din Creta. 8.Îmblânzirea iepelor lui Diomede.9. Dobândirea cingătorii purtate de Hippolyte, regina amazoanelor.10.Aducerea boilor lui Geryon,11.Culegerea merelor din Grădina Hesperidelor. 12.Aducerea lui Cerberus din împărăția umbrelor subpământene.
HȔRREM HASEKI SULTAN: Personaj istoric. Alexandra Anastasia Lisowska , cca 1506-1558, cunoscută sub numele de Roxelana, sclavă, concubină și apoi  soția  sultanului Soliman I Magnificul (turcă: Süleyman) si mama sultanului Selim al II-lea, cu Soliman, Roxelena a mai avut încă 4 copii,  Mihrimah, prințul Cihangir, printul Baiazid și prințul Mehmed. După unele surse Roxelena ar fi fost la origine evreică din Ucraina.  
IANCU BERILĂ. Psihopat și criminal în serie român, ucidea cu predilecție brutari, numărul victimelor sale este evaluat la 20.
IANCU JIANU: Personaj istoric. Haiduc oltean din secolul XIX, prin naștere aparținea micii nobilimi. Conducea o adevărată armată formată din 2000-3000 de haiduci. Incursiunile sale dese în teritoriile turcești din Balcani l-au făcut temut și respectat. Prins pe străzile Bucureștilor, el a fost condamnat la moarte. dar potrivit legii pământului, dacă o fată de neam cerea să se căsătorească cu un condamnat acesta era iertat. Lucru care sa și întâmplat.
IOANA DE ARC. Eroină a poporului francez. Sfântă în biserica catolică.Foarte tânără, ea primește o serie de ”mesaje” de la sfânta Ecaterina si arh. Mihail care îi spun să elibereze pământurile franceze ocupate de englezi. În mod ciudat este crezută de regele Carol al VII-lea, care îi oferă o armată, iar Ioana depresurează Orleansul. In 1431, burgunzi o prind pe Ioana într-o ambuscadp si o vând englezilor. Acestia o condamnă pentru erezie si o ard pe rug.
INDIANA JONES. Personaj de film creat de George Lucas. Dr. Henry Walton Jones Jr (Indi) este istoric și arheolog. Încolțit de naziști ori de comuniști, el rezolvă numeroase enigme ale arheologiei, și descoperă chivotul legii ori sfântul Graal.
JACK SPARROW (Căpitanul..): Personaj fictiv din seria Pirații din Caraibe. 1.Blestemul Perlei Negre. 2.Cufărul Omului mort. 3. La capătul lumii. 4.Fântâna vieții.
JACQUES CLOUSEAU: Inspector șef. Personaj fictiv cinematografic din seria Pink Panther. Investigațiile sale lipisite de orice logică, duceau frecvent la nenoriciri și haos pentru el și pentru ceilalți. Deși absolut idiot, Clouseau reușea să rezolve accidental cazul spre disperarea superiorului său Dreyfus.
JAMES BOND. Personaj literar și cinematografic creat de scriitorul Ian Fleming. Agentul 007 al serviciilor secrete britanice. Născut în Elveția din mama elvețiană, Monique Delacroix. Aspecte fizice: Bine clădit, cu o cicatrice de câțiva centimetri pe obrazul drept, ochii verzi – albăstrui, părul brunet, scurt, 1,83m înălțime, 76 kg greutate
JACK SPINTECĂTORUL. Criminal sadic britanic, ucigaș de prostituate din zona Londrei, la sfârșitul secoului XIX (1888-1891). Nu a fost prins niciodată.
JOHN LYNCH: șerif intr-un oras din Carolina de Sud,  pentru a stârpi tâlhăriile si omorurile a indrodus pedeapsa cu linsajul, lăsa multimea să pedepsească singură pe autorii infracțiunilor.
KALAȘNIKOV. (Mihail Kalasnikov Timofeyevich). Ofițer de origine rusă. Celebritatea i se datorează, proiectări armei AK-47 (a mai proiectat AKM și AK-74).
MASCA (THE MASK). Personaj creat de John Arcudi şi artistul Mahnke Doug. Masca magică  aducea purtătorului abilități și o flexibilitate ieșite din comun.
MATUSALEM.Strămoş al lui Noe, Mathusalem, ar fi trăit nici mai mult nici mai puţin decât 969 de ani (din anul 4.277 până în anul 3.308 î.Hr.) !
Malagamba
MALAGAMBA: Serghei Malagamba, baterist și compozitor de jazz român, a fost promotorul modei malagambiste. Sacou larg cu revere mici, pantaloni strâmți, cravată subțire și pantofi înalți cu talpă groasă creponată
MARY POPPINS. Personaj literar creat de scriitorul australian PL Travers. In 1964, cărțile au fost adaptate de către Walt Disney Studios într-un film intitulat Mary Poppins. Personajul (interpretat de Julie Andrews), era o bonă dotată cu puteri magice angajată la o familie londoneză.
MERLIN. Personaj legendar britanic, mag și vrăjitor înzestrat cu puteri oculte. Îl ajută pe Arthur să devină rege.Merlin a fost luat drept model în modelarea personajului Gandalf din The Lord of the Rings.
MESALINA: Soția împăratului roman Claudius, vestită pentru viața ei destrăbălată.
MIȚA BICICLISTA: Maria Mihăiescu, celebru personaj al Bucureștiului interbelic, amantă a regelui Ferdinand I (de la care a primit o casă în Piața Amzei). porecla i se datorează non conformismului ei și pasiuni pentru pedalare pe străzile Capitalei. personajul a rămas în memoria colectivă și prin versurile: ”Coana Mița Biciclista a căzut și și-a rupt p..”
MUEZZA: Pisica favorită a profetului Mohamed. Potrivit legendei, într-o dimineață când profetul s-a sculat pentru rugăciune a găsit-o pe Muezza, culcată pe caftanul său, pentru a nu o deranja din somn, Mohamed a tăiat mâneca caftanului. Dragostea lui Mohamed pentru Mueeza este legendară, în islam chinuirea unei pisici este strict interzisă. 
NARCIS. Mitologia greacă. Bărbat deosebit de frumos, era trufas si rece fata de iubirea ninfelor. Una dintre ele l-a blestemat “sa iubeasca fara sa fie iubit”. Si blestemul l-a ajuns. Narcis, privindu-se intr-o fantana , s-a indragostit de propriul chip.
NEO. (Thomas A. Anderson). Personajul principal din filmul Matrix. Născut la 11 martie 1962 în "Downtown de Jos, Capital City, Statele Unite ale Americii. programator la o firmă I.T dar și hacker, Neo simte permanent că " este ceva în neregulă cu lumea".
NORMAN BATES: Personaj fictiv principal creat de Robert Bloch în romanul Psycho, Norman


Bates este interpretat de Antony Perkins in filmul Psycho (1960), în regia lui Alfred Hichcock. Norman  era un criminal sadic, abuzat emoțional în copilărie de către mama sa Norma, care susținea că toate femeile sunt ”stricate” (cu excepția ei, evident), iar actul sexual este un păcat capital.

NOSTRADAMUS:Medic si profet francez (evreu botezat) medieval , vestit pentru catrenele sale.
OMUL CU MASCĂ DE FIER: Povestile spun ca in Bastilia a fost ascuns un om a carui fata era acoperita intr-o masca de fier, pe care nu putea sa o dea jos niciodata.Benjamin de Saint-Mers, muschetar,  avea sarcina de a se asigura ca nimeni nu va cunoaste vreodata identitatea omului. Voltaire spune că omul cu masca de fier, era fratele geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea
OTHELLO. Personaj shakespearean, guvernator maur al Ciprului, gelos o ucide pe sotia sa. Desdemona pentru o presupusa infidelitate.
ORFEU: Personaj mitologic, semizeu si fondator al unei gnoze, poet si muzician care farmeca natura (imblanzea animalele si oamenii prin cantecul lirei sale). Intemeietor de initieri si de mistere (poate chiar misterele eleusine), vindecator si cantaret.
PADRE PIO. (sfântul Pio). Călugăr italian capucin celebru pentru stigmatele sale. După proprile mărturisiri era mereu însoțit de un ”îngeraș păzitor”.
PAPURĂ VODĂ: (porecla domnitorului moldovean Ștefăniță Lupu). În timpul domniei sale populația din Moldova cunoaște o mare foamete, oamenii hrănindu-se cu faină din scoarță de stejar si papură.
Pazvante
PAZVANTE CHIORUL: Bandit si aga balcanic, si-a organizat propriul stat in apropierea Vidinului, de unde ataca si jefuia teritoriile inconjuratoare. Intr-o confrutare cu Iancu Jianu acesta ii scoate ochiul, de unde si porecla de Pazvante Chioru.
PĂCALĂ: Erou al snoavelor românești
PEGAS:Mitologia greaca, cal înaripat, fiul lui Poseidon ca zeu al cailor, si al gorgonei Medusa. Legenda spune ca Perseu a reusit sa o ucida pe Medusa în timp ce dormea. Cand i-a taiat capul, din gatul ei retezat au iesit cei doi.
PINTEA. Haiduc din Maramureș. A participat la mișcarea de la începutul secolului XVIII, numită ”răscoala curuților”. 
POPEYE (Marinarul): Personaj de desene animate.Creat in 1929 de catre Elzie Crisler Segar, fiecare episod graviteaza in jurul problemelor de care se loveste marinarul si din care reuseste sa iasa cu bine dupa ce mananca spanac.
PRINȚUL NEGRU: Personaj istoric. Eduard de Woodstock, fiul regelui englez Eduard al III-lea comandant al trupelor engleze în timpului războiului de 100 de ani.Porecla i se datoarează faptului că purta o armură de culoare neagră. A învins la Crecy în 1356, trupele franceze conduse de regele francez Ioan cel Bun.
RAHAN: personaj de benzi desenate franceze, creat de Roger Lecureux,
RICK BLAINE: Personaj fictiv din filmul american Casablanca, interpretat de Humphrey Bogart, Rick este un american stabilit la Casablanca, in timpul celui de-al doilea război mondial, unde era proprietar al barului Rick Café Americain, părăsit inexplicabil de iubita lui Ilsa Lund (Ingrid Bergman), Rick Blaine devine cinic și se refugiază in alcool.
ROBIN HOOD: Personaj  legendar din folclorul britanic, haiduc saxon care trăia cu ceata sa în pădurea Sherwood, desi era saxon, Robin Hood a luptat pentru cauza regelui normand Richiard Inimă de Leu și împotriva uzurpatorului Ioan Fără de Țară.
RONALD
The Saint
THE SAINT :(SFÂNTUL). Personaj fictiv creat de Leslie Charteris. Simon Templar (ST este și abrevierea la Saint) era un aventurier, un Robin Hood modern, maestru al deghizărilor, bun luptător.
SAINT-GERMAIN: Personaj istoric extrem de enigmatic. Potrivit legendei era un maestru al alchimiei și cunoștea taina nemuririi.
SCARLETT O`HARA: Personaj fictiv din opera lui Margaret Mitchel, ”Pe Aripile Vântului”. Numele complet este Katie Scarlett O'Hara Hamilton Kennedy Butler. În ecranizarea romanului, personajul Scarlet este jucat de artista britanică Vivien Leigh. Este prototipul femeii puternice care își salvează familia și proprietatea în orice condiții.
SISIF. Primul rege legendar al Corintului. Din cauză că și-a sedus nepoata, i-a luat tronul fratelui și a scos în vileag nişte secrete de-ale lui Zeus, unul din ele fiind răpirea Aeginei de către Zeus. Zeus, ca pedeapsă, l-a supus la o caznă perpetuă în Infern: a fost sortit să împingă la deal o stâncă uriaşă, care ajunsă în vârf, se rostogolea din nou la vale şi munca se relua. 
SOLOMON: Rege antic al Israelului, cunoscut pentru înțelepciunea sa deosebită. A construit Templu lui Y.HW.H.
SPARTACUS: Personaj istoric. Gladiator trac care a condus răscoala sclavilor din anul 73 î.e.n
SPIDERMAN. Super erou, personaj fictiv creat de americanii Stan Lee si Steve Ditko. Tânărul  adolescent Peter Park (orfan adoptat) era înzestrat cu abilități deosebite de prindere și agățare, dar beneficia și de ajutorul unor dispozitive create de el. Park era înzestrat și cu un simț deosebit al pericolului ”spider-simț”.
Maurice Tillel
SHREK (în idiș înseamnă teroare). Căpcăun, personaj de desene animate creat de DreamWorks Animation Studios în anul 2001. Figura lui este reprodusă după cea a campionul american de wrestling Maurice Tillel

SHERLOCK HOLMES:Personaj literal creat de scriitorul și medicul britanic Sir Arthur Conan Doyle. detectiv particular, rezolva crimele prin deducție logică, pe baza observațiilor și a cunoștințelor sale temeinice din toate domeniile.
SUPERMAN: Super-erou de benzi desenate creat în 1932 de Joe Schuster și Jerry Siegel. Născut pe planeta Kripton, Superman avea puteri și abilități deosebite și ducea o viață obișuită sub masca reporterului Clark Kent.
ȘEHEREZADA.Personajul feminin principal din ”o mie și una de nopți”, din cauză că regele își ucidea după noaptea nunții soția, ea apelează la un șiretlic, îi spune regelui o poveste care se termina în momentul suspansul exact în dimineața următoare.
TARZAN: Personaj literar creat de scriitorul Edgar Rice Burroughs. Tarzan era un copil alb sălbatic crescut în jungla africană.
TERENTE. Personaj istoric. Bandit român supranumit ”regele bălților”, celebru pentru mărimea organului său sexual (în custodia muzeului de medicină legală Mina Minovici).
TONY SOPRANO: (Anthony John).Personaj fictiv din serialul HBO, ”Clanul Soprano. Seful familie mafiote  DiMeo. (Este interpretat de actorul James Gondolfini)
ULISE.Personaj mitologic din Iliada și Odisea, regele Itacăi, datorită istețimii sale, aheii cuceresc Troia după 10 ani de asediu. 
Samuel Willson
UNCHIUL SAM. (sinonim cu guvernul american), numele provine însă de la un comerciant de carne, Samuel Wilson furnizor de hrana al armatei americane în timpul războiului  cu britanicii din 1812. Când vedeau căruțele cu mâncare inscriptionate cu U.S (United States), soldați spuneau că ”unchiul Sam are grijă de noi”.
WILLHELM TELL. Erou national al Elvetiei in razboiul de independenta impotriva imparatului Albert al Austriei. Refuzand – spune legenda- sa-l salute pe guvernatorul imperial Gessler, Tell a fost condamnat de acesta sa traga cu arcul intr-un mar asezat pe capul copilului sau. El a trecut cu succes prin aceasta primejdioasa incercare si, de atunci, “marul lui Tell” a devenit simbolul unei reusite bazate pe o mare iscusinta.
WOLLFERINE:. Super erou: Personaj fictiv de benzi desenate (publicate de Marvel Comics). Wolferine alias James Howlett dar cunoscut și sub numele de Logan,  este un mutant care posedă simțuri animalice, are capacitatea de regenerare rapidă și încetinirea ceasului biologic
XENA (Warrior Princess). Personaj fictiv de televiziune creat de Robert Taperr, a apărut pentru prima oară in episodul 9 din seria 1 a serialului Hercules. personajul (care ar fi fiica lui Ares) este însoțit de Gabrielle (o tânără pură și blândă).
YODA:Personaj fictiv din seria Războiul Stelelor. Mare Maestru al Ordinului Jedi și instructorul lui Luke Skywalker.
ZORRO: (vulpe). Personaj fictiv din romanul Blestemul lui Capistrano erou al mai multor filme americane. Acțiunile lui Zorro se petrec in perioada dominației mexicane a Californiei.